19 Kasım 2010 Cuma

Bayram Kahvaltısı

 Kuzenim bugün size kahvaltıya geliyoruz dediğinde kısa sürede hazırlanabilecek bir kahvaltı masası hazırladım.Fotoğrafı çekerken yoğun bir telefon trafiği yaşıyordum,o yüzden masanın tamamını çekmemişim,bu fotoğrafı çekerken de bir elimde telefon vardı :)
  Keki hazırlarken malzemeleri göz kararı ekledim,yaklaşık ölçüleri yazarsam ben de unutmamış olurum
  3 yumurtayı yarım çay bardağı sıvı yağ ile çırpın.Yarım kase (yaklaşık 100 gr) lor peyniri yada arzu ettiğiniz peyniri ekleyin,1 su bardağı krema (yoksa yarım su bardağı tam yağlı süt) ekleyip karıştırın.Peynir tuzsuz ise damak tadınıza göre tuz atabilirsiniz.Yarım demetten biraz az kıyılmış dereotunu ekleyin.Bir paket kabartma tozu ve 1,5 bardak unu eleyip kek kıvamında bir hamur yapın.yağlanmış kalıba döküp 175 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.

16 Kasım 2010 Salı

Kat Kat Çikolata


   Herkese hayırlı,huzurlu,mutlu ve güzel bir bayram diliyorum.Bu bayram, çikolataları son güne bırakmama planımı gerçekleştiremedim.Tariflerini de dolayısıyla önceden veremedim.Yapmak isteyenler artık bir sonraki bayrama yapar :)
 En üst kattan başlayarak tarifleri kısaca vereyim.Silikon çikolata kalıbında şekillendirdiğim bu çikolataları geçen Ramazan Bayram'ında yaptığım kayısılı toplardan hazırladım.Benmari usulü erittiğim çikolatayı kalıplara paylaştırdım ve kayısılı iç malzemeden koydum.Bu defa 500 gr kuvertür bitter çikolataya 200 gram krema ölçüsü kullandım.Orta kattakileri kayısılı içe çikolata ekleyip yuvarladım ve antep fıstığı,kakao,beyaz çikolataya buladım.Bir kısmını da çikolata ile kapladım.
 Alttaki bonbonları baklava hamuru ile hazırladığım minik çanaklarda ikram edeceğim.Bunları kestaneli yaptım.Kestaneli topların tarifini www.portakalagaci.com'dan aldım.Baklava hamuru ile yaptığım çanakların tarifini de  yeşil elma programından aldım.4 baklava yufkası ile 24 minik çanaklar elde ediliyor.Hamurların üzerine tereyağ sürüp pudra şekeri eledi ve üst üste koyup karelere kesti.175 derece fırında 4-5 dakika tutmanız yetiyor.Sonuna kadar izleyemeyince nasıl süslediklerini göremedim ama fikir güzeldi ve denedim.

12 Kasım 2010 Cuma

Akşam yemeği

 
Bugünün akşam yemeği için yaptığım yemeğin adı henüz konmadı.yemeği yaparken aklıma ayva eklemekte geldi,iyi ki eklemişim, tadanlar çok beğendi.Yemekleri yapıp sofrayı hazırlamaya başlayacağım sırada karşı komşumuz mercimekli köfte yaptığını söyledi ve beni davet etti yemekleri alıp gittim ve bu güzel sofradaki yemekleri beraber tatmış olduk.

Yine ilk defa  turşu yaptım.Kırmızı pancar turşusu en beğenilen turşu oldu,biberler çok acı olmadığı için ilk kavanoz hemen bitti.
 

 İyi bir turşu yapmanın püf noktası kullanıdığınız tuza bağlıymış,bunu bir kaç aydan beri kullandığım kemah tuzuna borçluyum.Artık yemeklerde de rafine tuz yerine kemah tuzu kullanıyorum.

Mercimekli kabak yemeğini mercimekli pazı yemeği gibi pişirdim,sadece salça eklemedim ve yarım ayvayı küçük küçük doğrayıp ilave ettim ve bu yemek kadar sulu pişirmedim.


yayla çorbasını sevmeyen yoktur sanırım :)


 Domates fiyatları alıp başını gitmeden ve sera domatesler pazara gelmeden önce alıp yaptığım enfes bir sos,internetten bulduğum tarife göre yaptım.Tarifi aldığım linkte kavanozlara paylaştırıldıktan sonra konserve işlemi yapılıyordu.Bu kısmı yapmadan sos henüz sıcakken kavanozlara koyup kapağını kapatıp ters çevirdim ve soğuyana kadar beklettim.Bu şekilde de soslar uzun süre bozulmuyor.
 tarife ulaşmak için : lütenitsa




Mercimekli köftenin tarifi burada
 Etrafında sevdiklerinizin olduğu güzel sofralarda buluşmayı ve çok güzel bir hafta sonu geçirmenizi dilerim

6 Kasım 2010 Cumartesi

Diyet Ekmekçikler ve Fındıklı Kurabiyeler

 Diyet ekmek kilo vermek için yapılmış değil,tuzsuz diyet yapması gereken komşumuz Murat amca için yaptım.Geçtiğimiz günlerde ziyaretine gittiğimde benden kepekli küçük ekmeklerden yapmamı  rica etti,ben de tuzu ve şekeri azaltıp daha uzun süre mayalayarak ekmek yaptım.Fırını açmışken bir de kurabiye yapayım dedim,şekilleri aceleye geldiği için düzgün olmasa da tadı istediğim gibi oldu.Çay ve kahve eşliğinde kurabiye yemeyi sevenler için gelsin tarifim.


Malzemeler:

125 gram tereyağı
100 gram toz şeker (1 çay bardağı)
1 yumurta
2 su bardağı un (250 gram yada 10 yemek kaşığı)
1 silme çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya 
bir fiske tuz
1/2 su bardağı kavrulmuş ve iri kıyılmış fındık
1/2 su bardağı damla çikolata

Yapılışı:

 Tereyağ ve şekeri çırpma teli ile bir kaç dakika çırpın yumurtayı ekleyip biraz daha çırpın.Un,vanilya,kabartma tozu ve tuzu ekleyip hamuru yoğurun.Fındık ve damla çikolatayı ekleyip hamura yedirin.10 dakika dinlendirip ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve tepsiye dizin.Bir bardağın altı ile topların üzerine bastırıp hamura şekil verin.175 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirin.

 Kurabiyeleri yeni aldığım softbowl silikomatta pişirdim,artık ağartılmış yağlı kağıt kullanmak istemiyordum.Yine ekmekçikleri de silikomatta pişirdim,denedim memnun kaldım.Aklıma gelmişken uzun zaman önce paket vanilya almadığımı da sizlerle paylaşmak istiyorum.Yıllardır gittiğim aktardan vanilya çubuğu sorduğumda bana vanilya özü vermişti,pudra şekerine katıp kullanıyorum pastalarım daha yoğun vanilya aromalı oluyor,eğer alışveriş yaptığınız aktarınızda bulursanız almanızı tavsiye ederim.Paket vanilya bir  daha kullanmayacağınızı garanti ediyorum :)


Diyet Ekmekçikler (Yoğurtlu Ekmek)

Malzemeler:

300 ml su
1/2 bardak yoğurt
1 çay kaşığı tuz (asıl tarifte 2 silme tatlı kaşığı)
1 tatlı kaşığı şeker (asıl tarifte 2 silme yemek kaşığı kaşığı)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 bardak beyaz un (250 gramlık bardak ölçüsüyle)
2 bardak kepekli un
1 tatlı kaşığı aktif kuru maya veya  yarım paket instant maya

Yapılışı:

 Tüm malzemeleri ekmek yapma makinesinin haznesine koyup hamur yoğurma programında çalıştırdım.1 saat mayalandıktan sonra hafifçe unlanmış tezgahta 9 eşit parçaya bölüp unlanmış fırın tepsisine yerleştirdim.Üzerlerine bıçakla çizik atıp  30-35 dk tekrar mayalayıp fırına sürmeden önce ekmeklerin  üzerine fırçayla yoğurt sürdüm  önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirdim.Tadı ekşi mayalı köy ekmeğine benzedi.Un miktarını hamurun kıvamına göre ayarlıyorum, yumuşak bir hamur olması gerekiyor.Yoğurdun kıvamına göre azaltıp çoğaltılabilir,son bardak unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru hazırlıyorum,tarifi elde yoğurarak hazırlayabilirsiniz makinem olmadan önce elde iyice yoğurup pişiriyordum,ekmek yapma makinesinde hazırlamak kolay oluyor ama daha lezzetli ekmekler için fırında pişirmeyi tercih ediyorum.
  

3 Kasım 2010 Çarşamba

Madlen Kek




  Bugün kuzenime kahvaltıya davetliydim,2 hafta öncesinden komşumuzda da kahvaltı ayarlandığını annem unutunca bir günde iki kahvaltı sofrasına gitmek zorunda kaldım.İlk sofranın fotoğrafını çekemedim.yengemin bu muhteşem kekini hem tattım hem fotoğrafladım ve tarifini aldım.En kısa zamanda ben de deneyeceğim.

Malzemeler:
5 yumurta
250 gr pudra şekeri
1 paket margarin
250 gr un
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi

Yapılışı:

 Yumurta,pudra şekeri ve limon kabuğu rendesi mikserle 10 dakika çırpılır,elenmiş un,vanilya ve kabartma tozu eklenip karıştırılır.Bir tavada eritilip ılıtılmış olan margarin eklenip karıştırılır.Yağlanmış kek kalıbına dökülüp 175 derecede pişirilir.

 Demir döküm tavada yaptığım börekten bahsedince,biz de tadalım dediler.3 yufka ile yaptığım böreğin görüntüsü.

1 Kasım 2010 Pazartesi

Tava Böreği

 Hafta sonunda üniversite arkadaşım ziyaretime geldi.Kahvaltı için çabucak yaptığım güzel bir börek oldu.Demir döküm tavada daha öncede denediğim bu böreği ilk yaptığımda kapak örtüp kısık ateşte pişirmiştim,üzeri daha kızarmış sevdiğim için birazda fırınlamıştım.Bunu hemen servis etmek için fırında pişirdim biraz daha kıtır oldu ama üç kişi bu tavada bir dilim bıraktık.Gelelim tarifine:
 1 su bardağı sütü 2 yumurta ile çırpın.Tavayı yağlayıp ilk yufkayı kenarları dışarı taşacak şekilde serin.Diğer yufkayı 4-5 parçaya bölüp yumurtalı karışıma batırıp tavadaki yufkanın üzerine yerleştirilir.Arzu ettiğiniz peyniri rendeleyip serpiştirin.Ben biraz rende kaşar ve lor peyniri kullandım.En son sarkan kenarlar katlanır.Üzerine biraz sıvı yağ gezdirilir,kapağı kapatılıp kısık ateşte pişirilir.kullandığım tava fırına girebildiği için ben altını çevirmeden önceden ısıttığım fırında üzeri kızarana kadar pişirdim.

 Daha önce yaptığımda 3 yufka ve 3 yumurta kullanmıştım,6 kişilik dilim çıkmıştı.Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin.