22 Aralık 2011 Perşembe

Brokoli Çorbası


 Hazırlanması kolay,malzemesi az ama bir o kadar besleyici ve sağlıklı bir çorba.Akşam yemeklerini sade çorba ile geçiştirmeyi seviyorum.Kalori hesabı yapmayanlar krema ekleyebilirler.

Malzemeler:

1 büyük demet brokoli
2 yemek kaşığı  tereyağı
2 çorba kaşığı un
2.5 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı  kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı

 Brokoliler üstlerini geçecek kadar suyla yumuşayana kadar haşlanır. Suyuyla beraber blendırda çekilir. Un tereyağında hafifçe kavrulur, soğuk süt ve bir fiske tuz eklenir, karıştırılarak  koyulaşana kadar pişirilir. Tuz, karabiber, blendırdan çekilen brokoli ve su eklenerek bir taşım kaynatılır. (çorba fazla koyu olursa biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz.) 
Afiyet olsun.

16 Aralık 2011 Cuma

Hurmalı-Fındıklı Unsuz Kek


  Tarif lezzet dergisinden,bu keki çölyak teşhisi konan arkadaşımın kızı için yapmıştım fakat tereyağına kıvamı artsın diye un katıldığını öğrenince tattıramadım,evde yapılmış tereyağı ile yapıldığında glutensiz beslenmeleri gerekenler için lezzetli bir kek olur. 
 Tarife lezzet dergisinin sitesinden ulaşabilirsiniz.

Kek için mazlemeler:


200 gr % 70 Kakaolu Çikolata




           
           220 gr hurma
           
           200 ml su

    •    1 tatlı kaşığı vanilya

    •    3 yumurta
      •    
           3 yumurta sarısı
           
           1 tutam tuz
           
           120 gr esmer şeker
           
           170 gr tereyağı
            
           200 gr toz fındık
           
           100 gr fındık içi


 Yapılışı:

 Fındık içlerini bir tavaya alıp orta ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarak

kavurun ve soğumaya bırakın. 

 Hurmaların çekirdeklerini ayıklayıp bir sos tenceresinde vanilya  ve suyla beraber karıştırıp kaynatın. Hurmalar yumuşayıp püre haline gelince ocaktan alın ve soğumaya bırakın. 

Yumurtaları, yumurta sarılarını, tuz ve esmer şekerle beraber çırpın. 

 Tereyağını orta ateşte eritin. Ufak parçalara ayırdığınız çikolatayı ekleyin. Çikolata tamamen eriyince kaseyi ocaktan alın. Çikolatayı yumurtalı karışımla birleştirip karıştırın.

 Hurmaları ve öğütülmüş fındıkları da ekleyip iyice karıştırın. Kavrulmuş fındıkları ilave edip karıştırın.
Muffin kalıplarına muffin kağıtlarını yerleştirin ve karışımı içlerine paylaştırın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40 dakika pişirin. Ilık servis yapın. 

Afiyet olsun.

12 Aralık 2011 Pazartesi

Tarhana Çorbası




    Malatya tarhanası ile yapılan bu çorba bilinen tarhanalardan daha farklı bir tada sahip.Aşurelik buğday haşlandıktan sonra yoğurt ve mayalı hamur ilavesiyle yapılıp kurutuluyor.Yapım aşaması biraz zahmetli olsa da kış zamanı lezzetli bir çorba yapabilirsiniz,ayrıca yöresel ürünler satan marketlerde de bulabilirsiniz.
 Orjinal tarife her zaman uymayabilirsiniz,ıspanak,kara nohut ve kavurma ayrı bir lezzet katıyor, ben kavurma ve kara nohutu eklemeden yapıyorum.
Tarifi şöyle:
 1 kase(yaklaşık 150-200 gr) Malatya tarhanasını ,ayrı bir tencerede de 1 çay bardağı kara nohutu üzerini geçecek kadar su ilave ederek bir gece bekletin,ertesi gün yumuşayana kadar pişirin,kara nohutu da haşlayın.Kavurmayı,haşlanmış olan kara nohutu ve yıkayıp doğramış olduğunuz yarım demet ıspanağı ekleyin.Çorbayı daha kıvamlı isterseniz bir bardak yoğurdu 2 kaşık un ile çırpın ve çorbaya katın.Bir taşım kaynatıp tuzunu da ekleyip ateşten alın.Üzerine nane-yağ gezdirip servis yapın.
 Bu ölçülerle yaklaşık 8 kişilik bir çorba pişirmiş olursunuz.Afiyet olsun.