6 Kasım 2010 Cumartesi

Diyet Ekmekçikler ve Fındıklı Kurabiyeler

 Diyet ekmek kilo vermek için yapılmış değil,tuzsuz diyet yapması gereken komşumuz Murat amca için yaptım.Geçtiğimiz günlerde ziyaretine gittiğimde benden kepekli küçük ekmeklerden yapmamı  rica etti,ben de tuzu ve şekeri azaltıp daha uzun süre mayalayarak ekmek yaptım.Fırını açmışken bir de kurabiye yapayım dedim,şekilleri aceleye geldiği için düzgün olmasa da tadı istediğim gibi oldu.Çay ve kahve eşliğinde kurabiye yemeyi sevenler için gelsin tarifim.


Malzemeler:

125 gram tereyağı
100 gram toz şeker (1 çay bardağı)
1 yumurta
2 su bardağı un (250 gram yada 10 yemek kaşığı)
1 silme çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya 
bir fiske tuz
1/2 su bardağı kavrulmuş ve iri kıyılmış fındık
1/2 su bardağı damla çikolata

Yapılışı:

 Tereyağ ve şekeri çırpma teli ile bir kaç dakika çırpın yumurtayı ekleyip biraz daha çırpın.Un,vanilya,kabartma tozu ve tuzu ekleyip hamuru yoğurun.Fındık ve damla çikolatayı ekleyip hamura yedirin.10 dakika dinlendirip ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve tepsiye dizin.Bir bardağın altı ile topların üzerine bastırıp hamura şekil verin.175 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirin.

 Kurabiyeleri yeni aldığım softbowl silikomatta pişirdim,artık ağartılmış yağlı kağıt kullanmak istemiyordum.Yine ekmekçikleri de silikomatta pişirdim,denedim memnun kaldım.Aklıma gelmişken uzun zaman önce paket vanilya almadığımı da sizlerle paylaşmak istiyorum.Yıllardır gittiğim aktardan vanilya çubuğu sorduğumda bana vanilya özü vermişti,pudra şekerine katıp kullanıyorum pastalarım daha yoğun vanilya aromalı oluyor,eğer alışveriş yaptığınız aktarınızda bulursanız almanızı tavsiye ederim.Paket vanilya bir  daha kullanmayacağınızı garanti ediyorum :)


Diyet Ekmekçikler (Yoğurtlu Ekmek)

Malzemeler:

300 ml su
1/2 bardak yoğurt
1 çay kaşığı tuz (asıl tarifte 2 silme tatlı kaşığı)
1 tatlı kaşığı şeker (asıl tarifte 2 silme yemek kaşığı kaşığı)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 bardak beyaz un (250 gramlık bardak ölçüsüyle)
2 bardak kepekli un
1 tatlı kaşığı aktif kuru maya veya  yarım paket instant maya

Yapılışı:

 Tüm malzemeleri ekmek yapma makinesinin haznesine koyup hamur yoğurma programında çalıştırdım.1 saat mayalandıktan sonra hafifçe unlanmış tezgahta 9 eşit parçaya bölüp unlanmış fırın tepsisine yerleştirdim.Üzerlerine bıçakla çizik atıp  30-35 dk tekrar mayalayıp fırına sürmeden önce ekmeklerin  üzerine fırçayla yoğurt sürdüm  önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirdim.Tadı ekşi mayalı köy ekmeğine benzedi.Un miktarını hamurun kıvamına göre ayarlıyorum, yumuşak bir hamur olması gerekiyor.Yoğurdun kıvamına göre azaltıp çoğaltılabilir,son bardak unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru hazırlıyorum,tarifi elde yoğurarak hazırlayabilirsiniz makinem olmadan önce elde iyice yoğurup pişiriyordum,ekmek yapma makinesinde hazırlamak kolay oluyor ama daha lezzetli ekmekler için fırında pişirmeyi tercih ediyorum.
  

5 yorum:

  1. hımm nefis olmuş arkadaşım ellerine sağlık Murat amcanızda ne çok sevinmiştir.
    Afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Sevil hanım,teşekkürler
    Murat amcam çok beğendi,ayrıca kurabiyelerin bir kısmını da başka bir yere gönderdim,paylaşmanın mutluluğu ve kilo almamanın hafifliği adına :)))

    YanıtlaSil
  3. Malatya'ya sonsuz sevgiler! Sadece bir kere görebildim, o da çok kısa. Bir gün gelirsem görüşmek dileğiyle.

    YanıtlaSil
  4. Tijen hanım,Malatya'ya tekrar gelirseniz sizi misafir etmekten büyük mutluluk duyarım.

    YanıtlaSil
  5. Afiyet olsun sevgili Ayşe! Yolum düşerse bu güzel teklifi memnuniyetle kabul ederim.

    YanıtlaSil