16 Aralık 2011 Cuma

Hurmalı-Fındıklı Unsuz Kek


  Tarif lezzet dergisinden,bu keki çölyak teşhisi konan arkadaşımın kızı için yapmıştım fakat tereyağına kıvamı artsın diye un katıldığını öğrenince tattıramadım,evde yapılmış tereyağı ile yapıldığında glutensiz beslenmeleri gerekenler için lezzetli bir kek olur. 
 Tarife lezzet dergisinin sitesinden ulaşabilirsiniz.

Kek için mazlemeler:


200 gr % 70 Kakaolu Çikolata




           
           220 gr hurma
           
           200 ml su

    •    1 tatlı kaşığı vanilya

    •    3 yumurta
      •    
           3 yumurta sarısı
           
           1 tutam tuz
           
           120 gr esmer şeker
           
           170 gr tereyağı
            
           200 gr toz fındık
           
           100 gr fındık içi


 Yapılışı:

 Fındık içlerini bir tavaya alıp orta ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarak

kavurun ve soğumaya bırakın. 

 Hurmaların çekirdeklerini ayıklayıp bir sos tenceresinde vanilya  ve suyla beraber karıştırıp kaynatın. Hurmalar yumuşayıp püre haline gelince ocaktan alın ve soğumaya bırakın. 

Yumurtaları, yumurta sarılarını, tuz ve esmer şekerle beraber çırpın. 

 Tereyağını orta ateşte eritin. Ufak parçalara ayırdığınız çikolatayı ekleyin. Çikolata tamamen eriyince kaseyi ocaktan alın. Çikolatayı yumurtalı karışımla birleştirip karıştırın.

 Hurmaları ve öğütülmüş fındıkları da ekleyip iyice karıştırın. Kavrulmuş fındıkları ilave edip karıştırın.
Muffin kalıplarına muffin kağıtlarını yerleştirin ve karışımı içlerine paylaştırın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40 dakika pişirin. Ilık servis yapın. 

Afiyet olsun.

1 yorum: