24 Ekim 2010 Pazar

Çikolatalı Minikek



 Yeğenlerimle hafta sonu yaptığımız sepet.Aldığım kitaptan bu hafta sonu sepet yapmayı seçtiler.Bugün hava güzel olunca birlikte piknik yaptık,pikniğe götürmek için yapılabilecek en kolay ve çabuk keki yaptım.1 yumurtayı 1 su bardağı şekeri çırpıcı ile biraz çırptım.Yarım çay bardağı sıvı yağ ve yarım su bardağı kadar hafifçe sulandırılmış  yoğurdu ekledim.Yarım su bardağı un,3 kaşık mısır unu,2 kaşık kakao,1 silme çay kaşığı karbonat ve bir fiske tuzu ekleyip karıştırdım.İçine beyaz damla çikolata ekleyip mafin kalıplarına paylaştırıp mikrodalgada 700 watta 4-5 dk kadar pişirdim.Hazırlaması 5 dakika,pişirmesi 5 dk ,yemesi birkaç dakika süren minikekler oldu :)




Bu ölçülerle yaklaşık 8-10 adet minikek çıkıyor,yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin.

12 Ekim 2010 Salı

Elmalı Altüst Keki


 Havalar soğuyunca elma,ceviz ve tarçın üçlüsü ile tarifler denemenin zamanı gelmiş demektir.Bu keki demir döküm tencerede yaptım,ocaktan alıp fırında pişirmeye devam edebileceğiniz tüm tarifler için uygun,ısıyı eşit dağıttığı için pişirdikleriniz daha lezzetli olacaktır.26 cm'lik tencere için 2 büyük yeşil elma kullandım.Kullanacağınız kalıba ve elmaların iriliğine göre ayarlamayı siz yapın.Gelelim tarife:

Malzemeler:

Elmalı Harç için:
2 adet  yeşil elma
1/2 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı tereyağ
1 kaşık süt veya krema
1 tatlı kaşığı tarçın
1/2 su bardağı kıyılmış ceviz

Keki için:

3 yumurta
125 gram tereyağ
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
bir fiske tuz

Yapılışı:

 Elmaları soyup kalın dilimler olacak şekilde doğrayın,şeker ile birlikte pişirin.Suyunu çekmeye yakın pekmez ve tarçını ilave edin.Ocaktan alıp diğer malzemeleri ekleyip ılımaya bırakın.
  Bir kapta un,kabartma tozu,vanilya ve tuzu eleyin.Ayrı bir kapta tereyağ ile şekeri mikserle 5 dk kadar iyice çırpın.Yumurtaları teker teker ilave ederek çırpmaya devam edin.Sütü ekleyip karıştırın.Unlu karışımı ekleyip fazla karıştırmadan yumurtalı karışıma yedirin ve ılıyan elma harcının üzerine kaşıkla düzgünce yayın (kek hamurundan biraz daha yoğun kıvamda olacak).Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 25-30 dk üzeri kızarana kadar pişirin.Fırını kapatıp 5 dk içinde bekletin.Fırından alıp hafif ılıyınca servis tabağına ters çevirin.Dilerseniz fıstık ile süsleyip servis yapabilirsiniz.

9 Ekim 2010 Cumartesi

Neşeli Cumartesi



  Yeğenlerimle geçirdiğim güzel bir cumartesi günü beraber hazırladığımız hurmalı kek,keki yapmadan önce yeğenlerim için aldığım Bugün Ne Yapayım? adlı kitapta gördükleri elele kağıt bebekleri yaptılar,oldukça eğlenceli vakit geçirdik.



    Kekin tarifinden önce kitaptan bahsetmek istiyorum.Timaş yayınlarından çıkmış bu kitabı yeğenlerim çok sevdi,birlikte yapılabilecek bir çok proje var.Kitap hakkında daha fazla bilgi için  buraya bakabilirsiniz

Kek için önceden bir kase kadar hurmayı sıcak suda bir gece kadar bekletmiştim.Başka bir tarifte kullanmayı planlıyordum ama hemen servis edebilmek için kolayca hazırlanabilen bir kek yapmaya karar verdim.

Hurmalı Kek 

Malzemeler:
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı toz şeker
3 yumurta
bir kase hurma (sıcak suda bir gece bekletilmiş)
1 çay bardağı kıyılmış ceviz
2 kaşık kakao
3 kaşık hindistan cevizi 
2 su bardağı un 
vanilya
kabartma tozu
1 fiske tuz

Yapılışı

Bir su bardağı  sıvı yağ ile bir su bardağı toz şekeri bir çırpıcı ile çırpın 3 yumurtayı teker teker ekleyip iyice çırpın.Sıcak suda bekletilmiş hurmayı süzüp suyunu ekleyin.
Ayrı bir kapta un,kakao,vanilya,kabartma tozu ve tuzu eleyip yumurtalı karışıma ekleyip karıştırın.Hindistan cevizi,ceviz ve kıyılmış hurmayı ekleyip yağlanmış kek kalıbına dökün.180 derece de 30-35 dk pişirin.5 dakika fırında beklettikten sonra çıkarın.Biraz ılıyınca kalıptan çıkarıp servis tabağına alın.Üzerini Hindistan cevizi ile süsleyip servis yapın.