17 Ağustos 2010 Salı

Patlıcan Tava




Malatya'da davet ve özellikle düğün yemeği olarak ikram edilen lezzetli bir yemek.
valiliğin sitesinde yemeğin tarifini buldum ama tarifte yemeğe nohut eklendiği yazıyor,tarifin bu kısmı yanlış olsada yapımı ve ölçüleriyle bu lezzetli yemeği yapabilirsiniz.Diğer Malatya yemeklerine ulaşmak için www.malatya.gov.tr  adresine bakabilirsiniz.Sitedeki tarifi biraz değiştirerek aşağıya yazdım,evlerde yapılan şekli böyle.Malatya'da bu yemeği yapan özel fırınlar var ve hazırlatmak için önceden sıraya girmeniz gerekiyor :)
  
Malzemeler:

1 Kg. kuşbaşı et 
750 gr. patlıcan
3-4 tane dolmalık biber
2 baş kuru soğan
 2-3 tane domates
8-10 diş sarmısak
2 yemek kaşığı tereyağı 
Kızartmak için bir bardak sıvı yağ
Arzu edilirse 3-4 tane patates



Yapılışı :
Patlıcanlar yıkanır alacalı olarak soyulur, tuzlu suda 25-30 dakika bekletilir. Sudan çıkarılır, iyice kurulanır, ısıtılmış yağda kızartılarak bir süzgece alınır. Aynı şekilde parçalara ayrılarak biberde kızartılır. 
Kuşbaşı et yıkanır, bir tencerede ateşe koyularak kendi bıraktığı suyu çektirilir. Küp şeklinde doğranmış soğanla birlikte yağ ilavesiyle biraz pembeleştirilir. Kabukları soyularak küçük parçalar halinde doğranmış domates konur. Su ilave edilir, tuz atılarak pişirilir. Pişen etin üzerine sırasıyla patlıcan, biber eklenir.Sebzelerin üzerine ayıklanmış 8-10 diş sarmısak serpiştirilir.Bir domates dilimlenerek üzerine konur, 180-200 derece fırında üzeri kızarana kadar (yaklaşık 35-40 dakika ) pişirilir.Sıcak olarak servis yapılır.
  Arzu edilirse patlıcan yerine patates kullanılabileceği gibi, patlıcan ve patates kızartılarak karışık da kullanılabilir. 

4 yorum:

  1. Ayşecim ellerine sağlık harika görünüyor.Bere
    ketli iftarlar dilerim sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Mmm çok leziz görünüyor..
    Cici iftarlar :)

    YanıtlaSil
  3. çok teşekkürler,Hayırlı Ramazanlar

    YanıtlaSil
  4. 20 kişilik yaptım muhteşemdi

    YanıtlaSil